Våra bästa matlådetips

En del förknippar matlådan med gamla torra rester som helt klart sett bättre dagar. Men så behöver inte vara fallet. Vissa maträtter blir till och med godare när de stått över natten. Här kommer några matlådetips som alltid går hem.

 

En bra tumregel, när det gäller mat som du ska ta med till jobbet, är att göra mat som går att ha i en och samma låda och där alla ingredienser ska värmas upp alternativt ätas kalla. Ett tips som funkar i de flesta fall när det gäller mat som ska värmas upp dagen efter är att tillsätta en skvätt vatten innan du stoppar in den i mikron. Det gör att maten inte blir lika torr.

 

Lasagne

Börja med att laga till en god köttfärssås. Köttfärs eller vegofärs, hackad lök och krossade tomater är en bra bas. Varva lasagneplattor med köttfärssåsen och Bechamelsås (finns att köpa färdig), toppa med ost och tillaga i ugnen. Superbra mat till matlåda där man direkt kan dela upp lasagnen i portioner. För att få i sig lite grönsaker kan man riva ner morötter i köttfärssåsen eller lägga direkt mellan lasagneplattorna.

 

Sallad

Kan varieras i oändlighet och egentligen göras på vad som helst. Använd en bas med några goda salladsblad, gurka, tomat och varför inte ha i rester från middagen? Undvik avokado då den blir brun dagen efter. Vill du göra salladen lite matigare så kan du koka lite matvete eller bulgur och blanda i. Men ta bara sånt som är gott även när det är kallt så att du slipper värma bara delar av matlådan. En sallad med till exempel fetaost, quinoa och skivade rödbetor som rostats i ugn går inte av för hackor! Med sallad som matlåda slipper du köa till mikron.

 

Korv stroganoff

Eller varför inte halloumi stroganoff? En riktig klassiker som passar perfekt till matlåda. Börja med att koka ris. Strimla falukorv eller halloumi och stek tillsammans med hackad gul lök på medelhög värme. När korven/halloumin fått lite färg är det dags att tillsätta tomatpuré, chilisås och grädde. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Fördela ris och stroganoff i matlådor.

 

Ugnspannkaka

Vad är bättre än rätter som lagar sig själva i ugnen? Nästan ingenting tycker vi. En pannkakssmet rör du enkelt ihop på tre dl mjöl, sex dl mjölk och tre ägg. Riv morötter eller tina lite hackad spenat och blanda i innan du skjutsar in den i ugnen. Tärnad bacon är också en vinnare att ha i. Förvärm i det fallet baconet i ugnen under fem minuter innan du häller på smeten. Klart på 20!