Här äter du stans mest klassiska lunch

Glöm hippa bowls och trendiga burgare – ibland kan det vara härligt att käka redig husmanskost på gamla klassiska lunchkrogar där du riktigt kan känna historien som sitter i väggarna. Vi har listat Stockholms, Göteborgs och Malmös mesta klassiker som är värda ett besök – om inte annat för sin historia.

 

Stockholm

Prinsen: Sedan 1897 har Prinsen serverat mat till diverse arbetare, konstnärer, mediamänniskor, affärsfolk och kulturarbetare. Här kan du verkligen känna historien i väggarna då restaurangen stått på samma ställe hela tiden. Klassikern är Prinsens hemgjorda köttbullar men även annan husmanskost så som Wallenbergare och halstrad torskrygg finns på menyn.

 

Grodan: Restaurang Grodan hette från början La Grenouille. Anledningen till att man bytte namn var för att stammisarna inte orkade uttala namnet och istället kallade restaurangen för – kort och gott Grodan. Grodan serverar dagens lunch-alternativ måndag–fredag och har även ett övrigt stort utbud av både kött, fisk och vegetariskt.

 

Göteborg

Kometen

I början av 1900-talet var lokalen som idag är Kometen en del av ett unikt bostadsexperiment. I huset fanns 20 lägenheter som saknade eget kök. Tanken var att de boende i huset skulle kunna beställa mat från restaurangen på bottenvåningen och få den levererad till lägenheten. Det gick dock inte som förväntat och 1938 öppnade man upp för allmänheten. Sen dess har Kometen tuffat på och serverat lunch måndag–fredag. Råbiff, toast Skagen och köttbullar är bara några av rätterna på lunchmenyn.

 

Brasserie Lipp

Med sitt läge på Avenyn, och med sin klassiska meny, har Brasserie Lipp sedan starten 1986 blivit ett av Göteborgs mest populära vattenhål och en självklar destination för den som är lunchsugen. Lunchen serveras måndag–fredag och det finns alltid alternativ i form av kött, fisk och vegetariskt.

 

Malmö

Bullen: Den första skepnaden av Bullen slog upp sina portar 1897. Efter att några ägare kommit och gått döptes restaurangen till The Bull’s Eye och var Malmös första pub med engelskt stuk. Men namnet ville man inte säga på engelska och The Bull’s Eye blev sedermera Bullen. Dagens lunch serveras måndag–fredag och på menyn står husmanskost.

 

Savoy: Under efterkrigstiden var hotellet Savoy it-stället nummer ett. Ville man kändisspana så var Savoy definitivt stället att gå till. Deckarförfattarna Sjöwall och Wahlö beskriver till och med ett mord som sker i restaurangen på Savoy, i en av böckerna om Martin Beck. Savoy har alltid dagens husman och ett övrigt stort utbud av husmanskost.