Prova på detox

Detox är en förkortning på detoxification och betyder på ren svenska avgiftning. Detox sägs bidra med en rad fördelar för kroppen, så som höjd energinivån, stimulerad cellproduktion och stärkt immunförsvar. Om det är sant eller inte låter vi vara osagt, men om du vill prova på att detoxa så följer här några tips.

 

Våra kroppar får ständigt i sig slaggprodukter genom mat och från vår omgivning. Det kan vara i form av cigarettrök, avgaser, tillsatser eller konserveringsmedel. Kroppen är en fantastisk maskin som är gjord för att ta hand om alla dessa gifter, men om du upplever ihållande trötthet, svettningar och huvudvärk kan du prova på att detoxa. Det innebär således att man försöker rena kroppen från slaggprodukter och ge den en chans till återhämtning. De första dagarna kan vara tuffa och det underlättar om du inte har annat som stressar dig i din vardag, så se till att välja en lugn period.

 

First thing’s first

Det första du bör göra för att rena kroppen är att sluta dricka kaffe. Om du är van att dricka mycket kaffe så kan det vara en god idé att börja dra ner på antalet koppar ett tag innan du ska gå cold turkey, annars kan du drabbas av abstinens i form av huvudvärk. Att tobak och alkohol är big no-nos när du vill rena din kropp behöver vi knappast nämna.

 

Vätska är allt

Börja alla dina detox-dagar med ett glas varmt vatten med citron eller lime i. Detta är något du kan göra även i vanliga fall eftersom citron och lime sätter fart på magen och sköljer rent tarmarna. Vätska överlag är något som du ska se till att få i dig extra mycket av under en detox.

 

Detta bör du äta

Vissa personer detoxar genom att fasta – d.v.s. att kroppen rensas genom att man inte stoppar i sig föda alls. Men det är inget måste. Vill du fortfarande äta mat så bör basen i födan bestå av rå kost. Frukt, grönt, nötter, gryn och fullkorn är exempel på bra grejer att stoppa i sig medan du bör undvika rött kött, socker, pasta och lightprodukter. Tycker du det är svårt att få i dig frukt och grönt i dess ursprungliga form så kan du testa att mixa dem till en juice eller smoothie och dricka istället. Då det kan vara svårt att kontrollera vad du stoppar i dig till lunch om du äter ute så är det en bra idé att i förväg planera din lunch. Ta med en sallad eller mättande smoothie hemifrån.

 

Komplement

Vill du ta detoxen steget längre så finns en uppsjö av produkter i hälsokostbutiker, så som drycker, tabletter och alger. Många kompletterar till exempel kosten med speciella teer som ska verka utrensande för kroppen. Eller va sägs om det senaste – detoxplåster, ett plåster som sägs dra ut gifter ur kroppen genom att du sover med det under foten.