Jorden runt på en lunch

Har du tröttnat på husmanskost och behöver lite inspiration när det gäller lunchmat? Vi har tagit en titt på hur lunchkulturen ser ut världen över och tipsar om några restauranger där du kan prova på något annat än den traditionella dagens lunch.

 

Långt ifrån alla länder äter en rejäl portion lagad mat till lunch så som vi gör i Sverige. Vad man äter och när man äter skiljer sig världen över. Som bekant räcker det att bege sig till vårt grannland Norge för att uppleva en helt annan lunchkultur – där äts det ofta macka till lunch.

 

Asien

Sjurätters till lunch? Jorå, enligt bengalisk tradition så äter man faktiskt sju olika rätter till lunch. Det bengaliska köket är nära besläktat med det indiska där kokta grönsaker, ris, fiskcurry, köttcurry och yoghurt bara är några av de rätter som ingår i en helt vanlig sjurätterslunch. I många av de asiatiska länderna är risen basen i måltiderna, så även lunchen.

 

Ät bengalisk lunch i Stockholm på Shanti

 

Nordamerika

I både USA och Kanada ses lunchen som en snabb, lätt måltid mitt på dagen. Man äter därför inte lagade måltider utan snarare macka, soppa eller lite rester från middagen kvällen före. Den kanske mest amerikanska rätten av dem alla – hamburgaren, är också en vanlig lunchmåltid i Nordamerika.

 

Ät amerikansk lunch i Malmö på Surf Shack

 

Sydamerika

I både Argentina och Brasilien är lunchen dagens huvudmåltid. Länderna skiljer sig dock åt när det gäller vad de äter mest av. I Argentina så äts det mest kött i hela världen, och de flesta rätter ”drygas ut” med ännu mera kött. I Brasilien däremot, består basen av ris och bönor som serveras till nästan all typ av mat. Jobbluncherna liknar många andra länders luncher – ett lätt mål bestående av en macka eller sallad.

 

Ät brasiliansk lunch i Göteborg på Brasa

 

Norden

Danskarna benämner faktiskt sin lunch frokost vilket för oss kan tyckas vara en passande beskrivning då den ofta består av bröd med olika pålägg, smørrebrød. Finland är däremot mer likt Sverige när det gäller lunchkulturen. De äter ofta ett lagat mål mat mitt på dagen, gärna med en sallad vid sidan av och något sött på maten.

 

Ät dansk lunch i Göteborg på Oscar & den Lille