Hur ser ditt blodsocker ut under en dag?

Dippar under arbetsdagen, då du känner dig trött och hängig, eller till och med blodsockerfall? Hur gör man egentligen för att hålla en jämn blodsockernivå? Och vilka livsmedel är bäst att äta för att undvika de där dipparna? Häng med när vi rätar ut frågetecknen.

 

Blodsockervärdet, eller blodglukosvärdet, som det egentligen heter är ett mått på mängden blodsocker (glukos) som finns i ditt blod. Sockret som finns i blodet är nödvändigt för att ge hjärnan, musklerna och nervcellerna energi. Hjärnan behöver även konstant blodsockerförsörjning för att den ska fungera ordentligt.

 

Hur ser blodsockervärdet ut under en dag?

Blodsockervärdet varierar under dagens gång och är som högst en stund efter att du ätit, och i regel som lägst på morgonen när du vaknar. En person som inte har diabetes kan faktiskt inte få för lågt blodsockervärde. Även om det kan kännas för lågt när blodsockerfallet infinner sig, så hålls värdet inom normalkurvan.

 

Hur håller jag blodsockervärdet på en jämn nivå?

Blodsockernivån bör vara hyfsat låg och jämn under dagen, vilket man på bästa sätt kan kontrollera genom kosten. Var fjärde timme behöver kroppen mat – det är nämligen så lång tid det tar för magsäcken att tömmas och näringsämnen att tas upp efter en måltid.

 

Vilken mat bör jag äta?

För att hålla ett jämnt blodsockervärde bör man äta mat som stannar kvar i magsäcken länge. Vad som egentligen är den ultimata kosten tvistas det konstant om. Basisk föda, som inte är försurande för kroppen, är ett alternativ om man vill hålla nere blodsockervärdet. Exempel på basisk föda är torkad frukt, avokado, groddar, kål och nötter. Det är lätt att tro att livsmedel som citron, yoghurt och vinäger är försurande för kroppen eftersom de smakar surt, men det är faktiskt tvärtom. Lite citron i vattenglaset är således aldrig fel! En annan tumregel är att mat som innehåller mycket fiber och lite tillsatt socker ger bra energi över lång tid – blodsockret hålls alltså på en jämn nivå.

 

Viktigast att komma ihåg är dock att inte hoppa över måltider! Planera din dag och se till att äta näringsrik mat så kommer du slippa de där dipparna på eftermiddagen.