Guide: Tapas du inte visste fanns

Kanske är du redan ett tapas-proffs, har smakat en och annan koreansk månsnigelsallad eller varit nyfiken på venetianska Cicchetti. Tapasrätter är ofta mer rätt än fel när det kommer till att gå ut på krogen i världens alla skrymslen och vrår. Men konceptet med många och små rätter är inte unikt för bara Spanien, utan går att plocka på världens många kontinenter. Därför kommer en liten guide i olika tapaskulturer världen över.

 

Cicchetti – Italien (Venedig)

Den regionala delikatessen Cicchetti kommer från Venedig, och serveras precis som spanska tapas i flertal. Små mackor, oliver, kokt ägg och kallskuret landar vanligtvis på Osterians barbord när du vilar dina trötta fötter efter en dag av obarmhärtig sol i det vackra Venedig. Ett glas lokalt, vitt vin är den ständiga följeslagaren. Vinet kallas av Venedigs locals för “ombra” (skugga), efter tiden då vinhandlarna på San Marco-platsen var tvungna att flytta sina skuggade handelsstånd kors och tvärs över torget för att solen inte skulle värma upp flaskorna med vin.

Cicchetti i Stockholm?

La Madrina – Birger Jarlsgatan 44

 

Tapas och pintxos – Spanien

Tapas har varit svårt att undgå i allt från utlandsresor till restauranger i svenska krogkvarter. Ordet tapas kommer från det spanska verbet tapar som betyder “att täcka”, och fick sitt namn genom att gäster på de spanska medeltidsbodegorna fick ett litet fat med en bit mat ovanpå sitt stop av öl eller vin. Det har tvistats om anledningen till det lilla fatet – om det var av hygienskäl eller att gästerna skulle få i sig en bit mat mellan klunkarna av alkohol för att inte få fylleslag.

Men att tapas är en självklar del av spansk matkultur är det ingen som säger emot. Däremot kommer den lilla rätten i flera regionala tappningar och heter pintxos i Baskien och pinchos i Katalonien. Klassiska rätter på tapasbarerna är Patatas Bravas (potatis med Salsa Brava), Pimientos de Padrón (gröna chilifrukter i olivolja) och Boquerones (ansjovis i vinäger).

För den som vill gå till rötterna och prova pinchos och tapas på äkta iberiskt vis så är El Xampanyet ett måste. I en liten murken gränd nära Barcelonas hamnkvarter ligger den löjligt pittoreska tapasbaren som är döpt efter sitt lokala cava-liknande bubbel Xampanyet. Surra med vännerna över den vita marmorbaren och under det bleka lysrörsskenet. Och prova framför allt barens munsbitar tillsammans med ett glas iskall valfri dryck – en mer genuin tapas-upplevelse går inte att få!

Spanska och svenska tapas i Stockholm?

Raca Maca – Wollmar Yxkullsgatan 5B

Bar Agrikultur – Skånegatan 79

Xarcuteria – Hantverkargatan 40

Boquerian – Jakobsbergsgatan 17

 

Botanas, Picadas och Tiro-gostos – Centralamerika & Sydamerika

Att slå ihop en hel kontinent och kalla det en gemensam matkultur vore klumpigt. Men de delade europeiska matinfluenserna går inte att ta miste på när det kommer till länderna i Syd- och Centralamerika. De flesta länder har en egen variant på tapas. Brazlilien har sin Tiro-gosto och i Mexiko kallas det botanas. I Argentina finns Picadas som ofta består ost, skinka, marinerade grönsaker och nötter, en rätt som många påstår liknar det italienska köket snarare än det spanska.

Prova mexikanska tapas i Stockholm?

Cantina Real – Lindvallgatan 11-13

 

Sakana & Anju – Japan & Korea

Grisfötter, månsnigelsallad och kimchi. Det som låter som en haiku-dikt är egentligen tapas på en typisk Jumak, en koreansk tapasbar. Här har det funnits smårätter sen de tidigaste dynastierna, och är ett vanligt sätt att uppleva mat. I Japan, som delar influenser med Korea, finns det liknande ställen som Jumaks, men kallas där för Izakaya.

Prova Izakaya i Stockholm?

LOKAL Izakaya – Scheelegatan 8