Norrländskt mikrobryggeri med storslagna planer

 

ÖL I UMEÅ

Mikrobryggeritrenden har hittills varit blygsam i Umeå, för att inte säga Västerbotten eller Norrland. När U&Me Beer slog upp fabriksportarna 2011 var de det första av sitt slag, och har sedan dess arbetat hårt vid sidan av sina heltidsjobb för att främja den växande, lokala ölkulturen i stan som växer för varje dag. Med andra ord så puttrar det i Umeås bryggpannor och trenden är på väg från nördig hobby till ett naturligt inslag på både Systembolagets och mataffärens hyllor.

 

På en bakgård i centrala Umeå ryker det ur en liten och grå fabrikslokal. Man skulle nästan tro att det är en gigantisk tvättstuga. Men istället för doften av blommiga mjukmedel så osar det av humle och malt. Här ligger ett litet bryggeri, och denna fredagsförmiddag är fabriken i full gång. Göran Westberg, öluppfinnare och inofficiell bryggmästare, står i slutet av det löpande bandet. Han tar emot och packar de iskalla, nyburkade ölen med lekfulla men stilrena etiketter: motiv med fågeln Storspov, Västerbottens landskapsdjur, som figurerar i allt från rymdäventyr till nattbad i Umeälven på öletiketterna.

I väntan på att Göran ska bli redo för intervju så berättar Patrik, en vän till U&Me som har hoppat in för att hjälpa till idag, om sitt eget bryggeri: Bryggverket. Hans bryggeri är ett av de senare, men har redan lyckats få ihop ett samarbete med den välkände, tunggungande gitarristen Janne Schaffer, med etikett ritad av Lasse Åberg.
Krossade whiskydrömmar blev bryggeri

Till slut blir Göran avbytt och börjar utan paus berätta om allt mellan humle och överjäsning. Görans pedagogiska sida lyser igenom direkt, och det är lätt att lägga märke till åren som svensk- och spansklärare. Han och de cirka tio andra i brygglaget var tidigare lärare på samma gymnasium. De alla blev vänner och började anordna whiskyprovningar med en hägrande dröm om att starta ett eget whiskydestilleri. En dröm som tyvärr gick i krasch.

– De av oss som är lite äldre förstod rätt snabbt att första flaskan skulle bli klar om tjugo år från nu, och många av oss är redan över sextio. Inte så svårt att göra matten med andra ord, småskrattar Göran.

 

 

Bärsen började hemma på köksbänken

Som många solskenshistorier så började också denna hemma i köket. Göran såg av en tillfällighet att man kunde köpa både humle och malt på lösvikt på nätet. Kort därefter hade han beställt hem några kilo och samtidigt spanat in recept som fanns att hämta från Svenska Hembryggarföreningen. Efter lite nyfikenhet och en provbryggning var den första prototypölen klar för testning med whiskyvännerna.

– Gubbarna var skeptiska först men blev överraskade. “Kan man göra det såhär bra själv?” blev reaktionen. Den ölen blev embryot till vår Upa, Umeå Pale Ale, som vi säljer mycket av idag, säger Göran.


Norrländsk öltrend på gång

Destilleridrömmar blev snabbt till ölbryggeri. Sedan U&Me startade 2011 har det vuxit fram fem andra bryggerier, och ett sjätte är på väg. Innan dess fanns inga mindre bryggerier i Umeå, knappt i Norrland.

– Vi tänkte att det var lite underligt. Umeå är en stad med ung befolkning och växande uteliv. Det borde ju finnas åtminstone ett lokalt bryggeri! utbrister Göran.

Marknaden är fortfarande relativt liten, men börjar pika uppåt. I och med att trenden fortsätter att växa träffar han fler och fler nyfikna nybryggare som väljer att starta eget. För honom och de andra handlar det lika mycket om det sociala utbytet som att överleva.

– I Umeå finns det en bryggkultur att hjälpa till när det behövs. Om vi är en man kort under bryggning eller burkning så är det lätta att ringa in någon från de andra bryggerierna. Vi har väl tänkt att vi är starkast om vi kan jobba tillsammans, säger Göran.

 

 

Lokal upplevelse av ölen viktigt för U&Me

På frågan om hur en öl från Umeå smakar så berättar Göran om mjukt och hårt vatten – ju mjukare vatten desto lägre antal mineraler, och vice versa. Bryggeriets UPA har därför en mild karaktär, i jämförelse med till exempel en engelsk Ale som görs på väldigt hårt vatten. Göran kan inte påminna för många gånger om vikten av att hålla ölen lokal: från smak och utseende till namn och produktion. Att ölen redan blivit populär på fler ställen än i björkarnas stad är däremot ett faktum han tar emot med öppna armar.

– Vår folköl, UFO (Umeå Folkbärs), finns till exempel i Stockholm på Folksölsbutiken, på Hornsgatan, nämner han stolt.

Förra sommaren fick U&Me chansen att bli ölsponsor av Brännsbollsyran, Umeås egna musikfestival som kombinerar nationalsporten brännboll med lika brännheta artister – och nu U&Me’s Brända IPA, festivalens officiella öl.

Inför sommaren 2018:s Brännbollsyra har Göran och de andra storslagna planer. Förra året sålde de så bra att de fick slut på öl för hela sommaren, och laddar därför för en extra stor upplaga med en helt ny öl. Göran vill inte avslöja mycket, men att den kommer vara mer fruktig och lite mjukare i smaken vågar han ändå säga.

 

Mörka ales med ljus framtid

När vännerna startade bryggeriet hade de tre mål: att starta ett AB som går runt, att brygga så pass bra öl att någon jäkel vill betala för det och att bidra till ett ökat, lokalt ölintresse i Umeå. Tre mål som de har lyckats med, med råge. Under året satsar det på att öka produktion, sortimentet och nå ännu lite längre ut i landet. Så bli inte förvånad om du en dag i sommar finner en iskall UPA i din hand på krogen i Malmö, Karlstad, Kristianstad eller Stockholm – ölen är här för att stanna men inte bara i Umeå.

 

Vill du veta mer om U&Me Beer och deras öl?

Du hittar deras webbsida här