Lågstadienostalgi på Klein’s Skolmat

Sedan nästan tjugo år tillbaka har Tomas och Lotta Klein drivit restaurangkoncernen Kleins. På David Bagares gata 23 på Norrmalm ligger deras lunchrestaurang som skiljer sig en del från andra lunchställen: på deras meny är det skolmat. Vare sig du är 9 eller 59 får den som vill svänga förbi deras restaurang Klein’s Skolmat och uppleva skolmat som du önskar att du fått under din skoltid. Här kryllar det av ekologiska råvaror, nyfikenhet på smaker och en salladsbuffé som räcker själv som lunch: här är maten allt annat än kall kalops eller falukorvsspad. Och visst är det något speciellt med Klein’s koncept som handlar om mer än bara maten.

Hur länge har Klein’s Skolmat funnits?
– Sen tre, fyra år tillbaka. Från början var idén att det enbart skulle vara ett showroom av en skolmatsal. Men rätt snabb växte det fram till en lunchrestaurang för allmänheten. Säkert för att våra råvaror svarar mot den ekologiska efterfrågan som finns – och att vår lunch är prisvärd! berättar Tomas.

Hur trotsar ni det dåliga ryktet kring ‘skolmat’?
– Det är inte helt enkelt kan jag berätta. Skolmat är den sorts mat som är mest kritiserad i alla lägen: av föräldrar, elever, lärare, rektorer – av samhället i stort. Därför jobbar vi hela tiden för att vår lunch ska vara bra nog till liten som stor, säger Tomas.
– Särskilt nu när vi konkurrerar med ett myller av lunchställen i innerstan, tillägger han.

“Hänger man inte med i tiden – då är man borta”

Så hur konkurrerar ni?
– Det handlar om att försöka göra det bästa vi kan efter de ekonomiska ramar vi har – att hitta på saker som gör alla nöjda! Till exempel har vi alltid en riktigt stor och varierad salladsbuffé med bröd. Sen så arbetar vi mycket med våra vegetariska rätter och försöker hålla oss borta från halvfabrikat nästintill alltid. Helt enkelt, hänger man inte med i tiden – då är man borta. Det gäller alla som sysslar med all sorts krogverksamhet, även vi i skolmatsbranschen.

Vilken är din favoriträtt på Kleins meny?
– Pannkaka – precis som alla ungar, skrattar Tomas.

Något mer?
– Pannkakor och ärtsoppa på torsdagar är en av de solklara favoriterna. På det stora hela är jag en matglad person, och gillar att experimentera med det svenska köket.

Och en sista fråga – vad står på menyn idag?
– Idag blir det laxpudding med skirat smör, kycklingfilé eller quornfilé med potatisgratäng & bearnaisesås. Det är bara att välja!

Läs mer om Tomas och Kleins mat här.