Lätta upp lunchen

Tips från kallsnacks-coachen för att hålla samtalet uppe med kollegan under lunchen!

Tröttnat på samma gamla tjat om semesterplaner, vinterdäck och förskoleförkylningar? Att hela tiden hålla konversationen med kollegorna på en intressant och givande nivå kan kännas allt annat än enkelt. Oftast handlar det om att ni ställer exakt samma frågor dag in och dag ut, och därför tar snacket samma riktning gång efter gång. Men det går att ändra på!

Öppna frågor ger öppna svar

Istället för att nöta samma gamla tjat – fråga din kollega om personliga berättelser snarare än bara ett enskilt svar. Ju öppnare frågan är, desto större chans att konversation faktiskt leder vidare.

Istället för att fråga …
“Smakar maten bra?” eller “Hade du kul i helgen?”

… rikta in dig på något du genuint vill veta och vinkla frågan – till exempel:

“Om du kunde teleportera dig vart som helst just nu – var?” eller “Vad ser du mest fram emot nästa vecka?”

 

Hoppa över det uppenbara svaret

I de flesta kallprat jobbar man hårt för att bekräfta varandra och samtidigt vara trevlig. Tyvärr leder det ofta till så kallad spegling, det vill säga att du upprepar det din samtalspartner påstår eller frågar. Till exempel:

Kollegan: Maten var verkligen bra idag!
Du: Ja, maten var verkligen bra.

Samtalet blir till en återvändsgränd. Försök istället att svara på frågan med en åsikt, ett påstående – eller till och med en provokation! Gör såhär:

Kollegan: Maten var verkligen bra idag!
Du: Ja, tänk om skolbarnen fick samma sorts mat. Det skulle det lösa mycket av betygsproblemen
och lärarkrisen.

 

Lycka till med lunchen! Tipsen är hämtade från journalisten och kallprats-coachen Chris Colin. Du hittar fler av hans tips här.