Smårätter och småsnack på Nästet

NÄSTET | RESTAURANG | GÄVLE

Med tyngdpunkt på delad matglädje, social dining, bjuder Nästet i Gävle på tapas i nytappning. Asiatisk råbiff, chèvre chaud, softshell crab taco och hamburgare är alla stopp på den gastronomiska resan som menyn guidar dig igenom.
Nästet har knappt funnits i fyra år men har redan blivit en institution i Gävle. I den mysiga miljön förespråkas god mat i en laid-back atmosfär som varken kräver vita dukar eller dyra notor för att göra både gourmet och gourmand nöjda. Fokus finns i upplevelsen, både i den sociala och gastronomiska – maten är helt enkelt till för att delas och diskuteras ackompanjerat med tonerna av både bekanta och nya smaker.

 

Det var inte länge sen det var svårt att hitta annat än fläskfilé och bearnaise på menyerna i Gävle, berättar Robert Roos, ägare och grundare av Nästet. Han är själv uppvuxen bland stans krogar och kök, och började sin krogbana på Högbro Brukshotell där han arbetade till och från under tonåren.

 

Efter några års karriär i huvudstaden återvände Robert till Gävle med en meritlista i bagaget, bland annat med två år på finkrogen Esperanto. 2014 var det dags att utmana Gävlebornas smaklökar med annat än bara köttbitar och krämiga såser, och fyra år senare har Nästet blivit ett viktigt uteställe i Gävles restaurangliv som passar både kompisgänget, parhänget och familjemiddagen.

 

 

Social dining: delad mat smakar bäst

I Nästets lokaler står ett bastant långbord uppdukat. Mer än bara en vacker syn så fyller det en viktig funk

 

tion, en funktion kallat social dining. Här delar gästerna både på benutrymme och tapas-liknande smårätter, något som ytterligare förhöjer upplevelsen enligt Robert.

 

– I min mening är mat bäst när den delas, annars försvinner en viktig del av upplevelsen. För de som äter blir maten ett samtal samtidigt som de får testa många smaker för samma peng som en vanlig huvudrätt. Det blir helt enkelt roligare!

 

Restaurangen har lagt ner mycket omsorg på inredning, känsla och stämning. I en miljö med hög puls där smårätter serveras på löpande band vill Nästet att upplevelsen ska stå i centrum. En kväll hos dem ska kännas interaktiv, med samtal mellan personalen och gästerna om ditten och datten, samtidigt som maten talar för sig själv i en självsäker och välarbetad ton, påpekar Robert.

 

 

Inga vita dukar – men en plats på White Guide

Nästet är inte en finkrog, då varken vita dukar eller skyhöga notor hör hemma hos dem. Att skapa upplevelser utan att titulera sig som finkrog, eller fine dining, är viktigt för Robert. Här ska det kännas laid back, oavsett kväll i veckan – men deras listplats i Nordens ledande restaurangguide, White Guide, talar om motsatsen.

– Det är såklart jättekul att få vara med, och det var en chock när det kom. Personligen så tycker jag att vi inte ska inte vara med, då jag gör skillnad på finkrog och krog. Enligt mig har White Guide spårat ur en del, och det finns många som är bättre än vi som inte finns med i guiden, berättar Robert.

 

 

Gastronomisk tur-och-retur på Nästets meny

Menyn på Nästet är inspirerad från alla världens hörn, om något mer från Asien, en matkultur som Robert har en förkärlek för. Nästets asiatiska råbiff är ett exempel på just det – en favorit både hos honom själv och gästerna. Däremot följer inte alla rätter det orientaliska temat då råbiffen samsas med chèvre chaud, foie gras-burgare, softshell crab taco samt lokalproducerad lamm-merguez på menylistan.

 

Köket jobbar hårt med menyupplagningen fyra till fem gånger per år genom att prova, experimentera och bara använda råvaror som håller måttet. Det viktigaste vad gäller just råvaror, tycker Robert, är inte att de är ekologiska eller lokala – smaken och kvalitén ska stå i centrum, vare sig produkterna kommer från Stockholm, Tokyo eller Paris.

 

Framtiden för Gävles krogliv – och tips till en lyckad utekväll!

Nästets mål är att de ska finnas så länge det går för att bjuda den växande restaurangpubliken i Gävle på god mat och kvällar att minnas. Robert ser entusiastiskt på sina kollegors verksamhet runtom i stan som växer för varje dag som går – en dröm för alla matälskare, menar han. Och om du råkar befinna dig i Gävle under en kväll, följ Roberts guide till en lyckad, gastronomisk rundvandring. Guiden hittar du nedan!

 

Roberts helkväll i Gävle

  1. Ta dig till stadsdelen Söder och börja kvällen med en drink på Matildas .
  2. Fortsätt till Söders Källa för en förrätt.
  3. Sväng förbi Nästet på tapas och tugg.
  4. Avsluta kvällen med ett glas på Vinkrogen eller Verovin .

 

Vill veta mer om Nästet? Läs mer här