La Soupe har soppor du inte visste fanns


SOPPA I MALMÖ

Var hittar man den bästa soppan i Malmö? På La Soupe, om man frågar stans soppentusiaster. På de tre restaurangerna vid Davidshalls torg, Isbergsgatan och Adelgatan fylls lokalerna vid lunchtid med affärsmän, småbarnsföräldrar, veganer och hipsters – här finns soppor för alla, från skånsk Brännesnuda till Cornchowder och Gulasch. Lotta Holm Mellberg och sambon Björn Holm startade sitt restaurangkoncept La Soupe för dryga tre år sen och maten är redan lika populär som skeden är rund.

Drömmen om soppan

Lotta Holm Mellberg är i grunden medicinjournalist, men fick efter de skrivande åren mersmak på krogvärlden. Tillsammans med sambon Björn, även han tidigare journalist, började deras resa mot maten med att köpa Asknäs gård på Ekerö i Stockholm, en handelsträdgård, där de öppnade restaurang. Enligt henne fick de “stackars stockholmarna ingen riktig mat” under den tiden, något som hon ville ställa till rätta med närodlade råvaror från gården och rejält käk. Efter några år som krogägare i huvudstan kände Lotta att hon ville tillbaka till rötterna, till Malmö. Med inspiration från det franska och skånska köket var hon och Björn snart igång. Men varför blev det just soppa?

 

– Jag har alltid varit intresserad av mattraditioner, att lära mig mer om dem och föra det vidare. Och när det kommer till soppor så finns det en rik historia för varje soppskål, berättar Lotta.

 

Som lunch passar soppa bättre än all annan mat, fortsätter Lotta och lägger till:

 

– Soppa får dig att stå dig till kvällen utan att det blir för häftigt med en stor måltid. Och sen så är det ju jävligt gott, skrattar hon.

 

Skånska soppor du inte visste fanns

På La Soupe’s meny finns det alltid en skaldjurssoppa och tomat- och linssoppa. Annars är chicken noodle, borsjtj och den klassiska spenatsoppan vanliga inslag på griffeltavlan. Men kanske mest slående, för den som inte är härifrån, är restaurangens skånska soppor: Brännesnuda, Snudesö och Prästanässoppa.

 

Brännesnuda är skånska för “näsbrännare”. I en härlig kombination av rimmat fläsk, rotfrukter och en hel del pepparrot (därför den brännande näsan) skapar man den skånska soppan. Snudesö är en kvarleva från förr, då man kokade soppa på resterna av julskinkan, och Prästanässoppa är en klar soppa som man tillagar med oxbringa, rotfrukter, senapskräm och persilja. Dessa tre skånska soppor finns alla att sörpla på, hos La Soupe.

 

“Bara djur som står när de äter”

De tre restaurangerna har redan många stammisar, och Lotta älskar sina gäster. För henne är det sociala mötet lika viktigt som att föra sopptraditionen vidare. På La Soupe är lunchen helig, precis som i Frankrike där Lotta tillbringar mycket av sin lediga tid tillsammans med familjen. Så när gäster beställer take-away är hon snabbt framme för att påminna dem om skånsk “madaro” (matro), och ber dem istället att äta lucnhen på restaurangen.

 

– Det är ju bara djur som ska stå när de äter, skrockar Lotta.

Stammisarna älskar sina soppor, och de nyinvigda blir hänförda av de smakfulla skålarna. De är inte bara goda, utan också ett sunt alternativ till sallad, som man inte blir mätt av, eller eller biff med bearnaise, som gör en dåsig mitt på dagen, menar Lotta. Hon har regelbundet gäster som kommer in och bedyrar soppans hälsosamma egenskaper.

 

– En stammis sa härom dagen: “Jag har gått ner fem kilo, och det enda jag har gjort är att äta er lunch!”, ler hon brett.

 

Framtiden för La Soupe

Journalistådran hos Lotta är fortfarande stark, och planerar därför att skriva en bok om livet i restaurangbranschen. Samma sak gäller Björn, som också vill ha mer tid till att skriva. “En gång journalist, alltid journalist”, understryker hon. Men vad gäller La Soupe så hägrar ständigt nya smaker, ingredienser och soppor. Lotta berättar att någon “ambitiös jäkel” har börjat odla gråärtor nära Malmö, en ny soppingrediens som inte har gått henne förbi, och mest sannolikt kommer stå på menyn inom den närmsta tiden.

 

Följ La Soupe på Facebook och se dagens menyer här